Paimion parantola
Paimion jylhien honkametsien keskeltä löytyy suomalaisen arkkitehtuurin helmi ja yksi valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä Suomessa, Paimion parantola. Tämä aikoinaan 1930 -luvulla tuberkuloosiparantolaksi rakennettu funktionaalisen tyylisuuntauksen taidonnäyte on arkkitehti Alvar Aallon ja hänen vaimonsa Aino Aallon suunnittelema.
Nyt parantolan tilat ovat jälleen avautuneet yleisölle!
Tutustu Aalto-kaupunki Paimion nähtävyyksiin ja tapahtumiin ja vaikutu upeasta arkkitehtuurista luonnon keskellä!

Aalto Paimiossa
Astu sisään Aino ja Alvar Aallon kiehtovaan funktionalistiseen kokonaistaideteokseen. Humaanin modernismin periaattein suunniteltu Paimion parantola (1929-1933) on kenties maailman tunnetuin suomalaisrakennus.
Parantolan sisätiloihin pääsee vierailemaan sinne järjestetyillä kierroksilla ja näyttelyissä. Ulkopuolen voi kiertää vapaasti Arkkitehtuuripolkua seuraillen. Lisäksi parantolamiljööseen olennaisena osana kuuluvaan mäntymetsään on viitoitettu parin kilometrin mittainen metsäpolku, Parantolan kulttuuri- ja luontopolku.
Parantolan ruokasalissa ravintola Toivo tarjoaa maittavaa lounasta tiistaista sunnuntaihin.
Ketkä olivat Aino ja Alvar Aalto?
Alvar Aalto (1898–1976) loi poikkeuksellisen laajan ja monipuolisen uran arkkitehtina ja muotoilijana sekä Suomessa että kansainvälisesti. Hänen kansainväliseksi läpimurtoteokseksi muodostui Paimion parantola, joka valmistui vuonna 1933.
Paimion parantolan kohdalla Aino Marsio-Aallon (1894-1949) rooli arkkitehtina korostui erityisesti sairaanhoitajien ja ylilääkärin asuntojen suunnittelussa.

Alvar Aalto kaupunkien matkailuverkostossa
Paimion kaupunki kuuluu myös helmikuussa 2017 perustettuun Alvar Aalto-kaupunkien verkostoon, jonka tavoitteena on lisätä Aalto-tietoutta.
Parantola on mukana myös toukokuussa 2018 avatussa visit.alvaraalto.fi -matkailureitistösivulla, jonne arkkitehtuurikohteiden lisäksi on koottu tasokkaita matkailupalveluja, jotka houkuttelevat paikallisen kulttuurihistorian, luontokohteiden sekä majoituspaikkojen ja lähiruoan äärelle.
Alvar Aalto -matkailureitti ja Visit Alvar Aalto -verkkopalvelu löytyvät täältä.
